Chișinău

Chișinău

I. Prezentare


Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale este o organizaţie ne-guvernamentală care reprezintă interesele unei comunităţi de tineri inteligenţi, ale căror valori fundamentale sunt informaţia, cultura, auto-educaţia şi implicarea civică. 
Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale îşi propune drept misiune a existenţei sale educarea unor cetăţeni informaţi, cu înalte capacităţi intelectuale, cu un nivel ridicat de cultură şi responsabilitate într-un mediu bazat pe principii de solidaritate şi comunicare. 
Clubul există din anul 2000 şi pe parcursul celor peste cincisprezece ani de existenţă a reunit sute de elevi, studenţi şi tineri absolvenţi în concursurile de jocuri intelectuale organizate cu regularitate. Astăzi Clubul implică în activităţile sale circa 60 de echipe, adică peste 250 de membri activi, de toate vârstele, dar mai ales elevi, liceeni şi studenţi. 
Activitatea de bază a Clubului este organizarea concursurilor de jocuri intelectuale şi consultarea tinerilor în practicarea jocurilor intelectuale. Fiecare concurs de jocuri intelectuale se desfăşoară după un anumit format care, în cele mai dese cazuri, urmăreşte delimitarea învingătorilor după numărul de răspunsuri corecte la un anumit set de întrebări de cultură generală într-un interval de timp fixat pentru fiecare întrebare. 
Pe parcursul celor peste 15 ani de activitate s-au jucat în competiţii oficiale peste 25,000 de întrebări, cele mai multe dintre ele fiind bazate mai mult pe gândirea logică decât pe cunoştinţele seci. În afară de competiţiile oficiale, Clubul organizează în fiecare an Tabere de Vară pentru promovarea jocurilor intelectuale în rândul liceenilor şi competiţii neoficiale pentru debutanţi.

Scopuri: 
 • Promovarea activităţilor distractive de cunoaştere; 
 • Încurajarea competiţiei în domeniul jocurilor intelectuale;
 • Cultivarea erudiţiei, creativităţii, culturii şi a spiritului de echipă; 
 • Crearea unei comunităţi a iubitorilor de jocuri intelectuale; 
 • Practicarea jocurilor de cunoaştere ca o mai bună metodă de învăţare şi de distracţie;
 • Promovarea responsabilităţii civice în rândul tinerilor.
 • Cine participă?
 • Elevi – din multe licee din Chişinău, cît şi din ţară;
 • Studenţi – sunt reprezentate toate universităţile şi facultăţile;
 • Profesori, economişti, ziarişti, artişti şi ... toţi cei care sunt tentaţi să-şi verifice cunoştinţele şi logica. 
 • Studenţi din România: în Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj.

II. Activităţile CMJI

 1. Ce? Unde? Când?
Jocul "Ce? Unde? Când?" constituie principala activitate a membrilor Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. Acesta constituie varianta adaptată a unui joc televizat apărut în Uniunea Sovietică şi intitulat "Chto? Gde? Kogda?". La jocul "Ce? Unde? Când?" participă echipe formate din cate 6 jucători, care trebuie sa răspundă la întrebări de inteligenţă, logică, erudiţie, perspicacitate. Întrebările sunt citite de către un prezentator pentru toate echipele concurente simultan.
2. Şedinţele elitare
Şedinţele Elitare ale Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale constituie evenimentele care celebrează cei mai buni jucători ai Clubului. Şedinţele Elitare se desfăşoară de câteva ori pe an, în dependenţă de programul anunţat de organizatori.
La o Şedinţă Elitară câteva echipe disputa jocuri demonstrative împotriva Crupierului, care se desfăşoară după principiile jocului de Ce? Unde? Când? televizat.
La sfârşitul fiecărei Şedinţe se desemnează un Magistru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Individuale, care este cel mai prestigios titlu individual ce poate fi obţinut de un jucător.
3. Brain Ring
Brain Ring este un joc de echipă în care se pune accentul nu doar pe logica şi cunoştinţe, dar si pe viteza gândirii. Jocul se dispută în runde dintre două echipe, care trebuie să răspundă cât mai repede la întrebările prezentatorului.
Cea mai importanta competiţie la Brain Ring este Cupa Interuniversitară. La moment, competiţiile de Brain Ring nu au aceeaşi anvergură ca şi competiţiile de Ce? Unde? Când?, dar ele sunt deseori utilizate pentru prezentări şi pentru a atrage noi jucători, întrucât sunt mai dinamice şi mai spectaculoase pentru spectatori.
Până în prezent s-au desfăşurat 3 mari competiţii de Brain Ring: Cupele Interuniversitare 2007, 2009 şi 2012.
Pe 6-8 mai curent se desfășoară cea de-a 4-a competiție de Brain Ring – Cupa Interuniversitară 2015, la care sunt invitați toți studenții licențieni și masteranzi.
4. Tabăra de vară
Tabăra de Vara de Jocuri Intelectuale este un eveniment organizat de Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale la sfârşit de an şcolar, pentru elevii claselor a VIII-XII din şcolile şi liceele republicii.
In programul taberei sunt incluse diverse activităţi instructiv-distractive, precum jocurile de roluri, jocurile de echipă, jocurile individuale, competiţii de Ce? Unde? Când?, Trivia Quiz și Brain Ring.
Activităţile Taberei sunt organizate şi moderate de voluntarii Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale.
Un accent deosebit se pune pe formarea echipelor pentru jocurile intelectuale (roluri în echipă, tipuri de jucători, reguli interne ale echipelor), precum şi pe tehnicile de alcătuire a întrebărilor.
Până în prezent au fost organizate 8 Tabere de vară (în 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 și 2014). Clubul va organiza şi în 2015 o Tabără de vară, în perioada 4-11 iulie.
5. Alte activităţi
Clubul organizează diverse activităţi în afara programului oficial, de exemplu competiţii online pe site-ul www.cuc.md, excursii la care participă membrii Clubului. Până în prezent au fost organizate 2 jocuri de Treasure Hunting, care constă în găsirea unor serii de locaţii în Chişinău şi îndeplinirea sarcinilor cu ajutorul indiciilor. De asemenea, membrii Clubului participă la diverse activităţi sportive, precum jocurile de fotbal, ping-pong, etc. CMJI a participat la cupe de fotbal destinate organizaţiilor necomerciale, organizate de către IDEA, ocupând de trei ori locul 1.

Ultimele evenimente

Tabăra de Vară de Jocuri Intelectuale 2022

Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale organizează în acest an ediția jubiliară a Taberei de Vară de Jocuri Intelectuale - TVJI împlinește 15 ani! #Unde? Tabăra F’estival, r. Călărași, R. Moldova.  #Când? 31 iulie - 7 august 2022 Vârsta...
Începutul evenimentului: 31.07.22, ora 09:00

#YOUthAct - Tinerii pentru Justiție 2022

PNUD Moldova te invită să participi la concursurile intelectuale YOUthAct - Tinerii pentru Justiție 2022, care se vor desfășura în două etape: etapa raională și etapa finală. La concursuri pot participa elevii claselor a IX-a, a X-a și a XI-a din...
Începutul evenimentului: 20.06.22, ora 10:00

Ca la carte - Turneu de Jocuri Intelectuale pentru Elevi

Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale invită elevii (clasele 8-12) din toate regiunile Republicii Moldova să participe la primul Turneu de Jocuri Intelectuale pentru Elevi „Ca la carte”. Turneul va fi compus din 5 jocuri, petrecute o dată pe...
Începutul evenimentului: 17.03.22, ora 19:00

Quizul de Winneri #59

Vineri vă așteptăm la un nou quiz!
Începutul evenimentului: 15.10.21, ora 19:30

Quizul de Winneri #58

Vineri va fi quiz! Vă așteptăm! https://youtu.be/Jr8RwIpz90k
Începutul evenimentului: 08.10.21, ora 19:30